Socialt störd?

 

Kan du räkna på fingrarna hur många gånger per dag som du kollar Facebook/Instagram/Twitter etc?

Dina fingrar är inte tillräckligt många eller hur? Jag skrev om mina tankeställningar och sociala medier på engelska-uppsatsen i tisdags. Senare såg jag den här videon.

 

När slutade vi att umgås med varann för att prata, skratta och se varann i ögonen?

"Doubletap for like", det är vårt sätt att visa våra vänner kärlek idag. Jag har också tänkt på att vi bara säger grattis på födelsedagen för att just den uppgiften finns ifylld på respektive persons profil. Sociala medier gör oss lata, speciellt när det gäller att hitta information som vi egentligen redan vet. Vi är bara för lata för att tänka efter. Idag kan du googla på precis allt. Hur gjorde de innan fenomenet internet och sökmotorer fanns? De använde faktiskt hjärnan och provade sig fram i sina teorier. 

 

Det jag blir mest irriterad över är vårt språk. Om du skriver sms idag så finns det redan ett stavningsprogram som ger dig förslag på ordet som du har stavat fel. Det är förvisso ett sätt att lära sig stava rätt i framtiden, men är inte det höjden av lathet ändå? Jag vill att mina barn ska kunna stava och uttala orden rätt. För att ta ett exempel; det heter inte 'egenkligen' eller 'änkligen'. Alla kan säga t. Varför är det så jävla svårt att få in här? Äntligen! Egentligen! Hallå?!

 

För att inte tala om alla förkortningar som vi slänger oss med på nätet och ibland när vi pratar.

LOL - laugh out loud. 

ROFL - Rolling on floor laughing

OMG - Oh my God

WTF - What the fuck

Ni fattar poängen.

 

Det kanske bara är jag som är lite av en språkpolis. Jag är inte felfri. Jag kan också förvränga och sätta lite knorr på orden när jag pratar. Men stava kan jag!! Det är det inte alla som kan idag och det tycker jag är lite tråkigt. Undantaget är väl dyslektiker, men jag känner till och med ett par av dem som kan stava. Jag vet inte..

Svenska är ett av världens svåraste språk och jag förstår det. Vi har många ord som betyder samma sak och ord som ingen har en aning om vad de betyder. Vi kan ha över tjugo synonymer till ett ord och det är väl lite överkurs att hålla koll på dem allihop? Speciellt som invandrare. Jag förstår att en del inte vill lära sig. Det krävs tid och envishet.

 

Jag har skrivit dagbok sen jag var åtta år och språk har alltid varit roligt. Ja, bortsett från franskan på högstadiet. En del lärare ska helt enkelt inte vara lärare.. Så är det bara. Jag antar att jag har utvecklat mitt intresse för språk för att jag har skrivit och det är ett sätt att hålla språket levande. Om man inte skriver dagligen, tappar man ofta kunskapen. Det är som vilket annat intresse som helst. Jag kunde spela tvärflöjt en gång i tiden, samt läsa noter. Det har jag inte gjort sen jag slutade sjätte klass, så ni kan ju gissa hur bra jag är på det nu.

 

"(...) Knowledge is power". Så är det bara :)

 

 

Stekt kyckling lever
2014-05-13 @ 11:42:57

Jag håller verkligen med om att många är pinsamt dåliga på att stava idag. Jag stör mig framförallt på folksjukdomen särskrivning extremt mycket, även om det kan uppstå väldigt roliga missförstånd.
Rättstavning kan vara bra ibland när man som jag har korvfingrar, men gör ofta mer skada än nytta.

Svar: "Stekt kyckling lever". Den var bra! Jag är till och med medlem i en Facebook-grupp som är mot särskrivning. Finns en hel del roliga exempel där. När jag stavar fel, på min iPhone, brukar jag skylla på att mina naglar är för långa ;)
Annalino
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0